Welkom bij Cromstrijen'98

Cromstrijen'98 is een locale belangenpartij die opkomt voor de inwoners van onze gemeente. Onafhankelijk en ongebonden legt Cromstrijen'98 uitsluitend verantwoording af aan de inwoners. Cromstrijen'98 streeft naar een gemeenteraad met een eerlijk, open en menselijk gezicht.

Actueel

Inspiratiebijeenkomst Provincie van 31 mei een gemiste kans?

12-6-2016 Bron: Cromstrijen'98

De provincie hield dinsdag 31 mei een bijeenkomst over het kernenbeleid. Daarin werd onder meer de relatie tussen de inwoners en de gemeentebesturen besproken.

De zaal in het SVHW gebouw in Klaaswaal was bijna vol. Het was de bedoeling dat er veel inwoners op af zouden komen, maar er zaten hoofdzakelijk burgemeesters, wethouders, raadsleden, commissieleden, partijleden en anderen die een bestuurlijke rol hebben. De echte inwoners kon je op de vingers van één hand tellen.

Er werd met veel aandacht naar de sprekers geluisterd, die allemaal een leuke boodschap wisten te brengen. Het was erg informatief, maar het had helaas allemaal te maken met verschillende vormen van een herindeling, met of zonder gemeentehuis, met zwervende bestuurders, die klantgericht werken etc. etc.. De avond was duidelijk georganiseerd om nog meer reclame te maken voor één Gemeente Hoeksche Waard. Niet één spreker had een verhaal te vertellen over een vorm van samenwerking van gemeenten.
Zijn die er niet of is bewust voor deze strategie gekozen?

Met de presentatie van de financiële scan gebeurde een paar weken eerder precies hetzelfde. Er werd met cijfers geschermd over de voordelen van een herindeling, cijfers van het samenwerkingsmodel waren er niet, dus die konden niet worden gepresenteerd. Het had die avond een vergelijking van cijfers van beide modellen moeten worden. Men trok echter wel de conclusie, zelfs zonder die cijfers, dat het samenwerkingsmodel duurder zal worden.
Is hier sprake van voorkeur of niet?

Mening Cromstrijen'98:
Wij vinden nu dat het hele proces inzake de bestuurlijke toekomst van de HW niet volgens de regels van een democratie verloopt. De leden van de Tweede Kamer moet dit ongetwijfeld ook opvallen, zij moeten daar een beslissing over gaan nemen. Democratie moet bij alle partijen hoog in het vaandel staan.

Wij zijn niet tegen een herindeling, maar als verschillende onderzoeksbureau's, diverse voorstanders van een herindeling en ook de Provincie de afgelopen jaren niet in staat zijn geweest om met zodanige feiten en cijfers te komen, dat er daardoor een duidelijk fundament gelegd wordt voor een herindeling, dan is Cromstrijen'98 niet voor.

Zeker ook als door 3 van de 5 gemeenten op democratische wijze voor samenwerken is gekozen. De basis van onze opstelling ligt in het feit dat wij de belangen van onze inwoners zo optimaal mogelijk moeten behartigen.

Uit alle onderzoeken is tot nu toe gebleken dat het juist erg goed gaat met de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Dan moet je wel met heel sterke argumenten komen om dat te grabbel te willen gooien. Wij hopen derhalve dat het gezonde verstand prevaleert boven de emotie die nu het hele proces blijkt te overheersen. Emotie is een slechte raadgever.

Terug naar actueel