Welkom bij Cromstrijen'98

Cromstrijen'98 is een locale belangenpartij die opkomt voor de inwoners van onze gemeente. Onafhankelijk en ongebonden legt Cromstrijen'98 uitsluitend verantwoording af aan de inwoners. Cromstrijen'98 streeft naar een gemeenteraad met een eerlijk, open en menselijk gezicht.

Actueel

Media zwijgen lokalo’s dood

20-2-2010 Bron: Ans Hartnagel

Met verbazing, verbijstering en toenemende woede zie ik op radio en televisie politieke kopstukken van landelijke partijen debatteren over de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Lokale partijen zijn daarbij de grote afwezige.

Als lokale partijen moeten wij onze campagnes financieren zonder een rooie cent van de 111 miljoen euro die de landelijke partijen zich hebben toebedeeld voor het voeren van campagnes. Daarnaast krijgen de kopstukken van landelijke partijen ook nog eens zendtijd. Terwijl we op 3 maart op lokaal niveau stemmen over lokale aangelegenheden en op lokale politici. Is het aan de aandacht ontsnapt dat bij de verkiezingen van de gemeenten in 2006 landelijk de meeste stemmen zijn uitgebracht op lokale partijen? Is het iedereen ontgaan dat de macht en de grootte van de landelijke partijen op lokaal niveau steeds kleiner is geworden. Dat maar liefst een derde van alle raadszetels wordt ingenomen door lokalo’s? Het zou redacties van bijvoorbeeld de NOS sieren als bij de invulling van een verkiezingsdebat in het kader van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen voor de smaakmaker en kopstukken van lokale (grote) partijen. Maar dat gebeurt niet. Nee we “mogen “als kijker en/of luisteraar genieten van een debat tussen Bos versus Pechtold over buitenlandse vraagstukken. Het zegt alles als Mark Rutte bij Pauw en Witteman wordt gevraagd of hij zieltjes moet winnen…. In 2006 zijn meer dan 1,7 miljoen stemmen uitgebracht op lokalo’s . De verwachting is dat dit aantal op 3 maart fors groter is. En wat doen de gevestigde partijen? Wat doen de publieke omroepen? Die negeren die kiezer en zwijgen de lokale partijen dood.
Deze wijze van politiek bedrijven door publieke omroepen die onafhankelijk zouden moeten opereren, vind ik ronduit bedroevend en ook slecht voor het democratische gehalte van Nederland. Deze reactie schrijf ik niet omdat onze en andere lokale parijen het zonder financiële steun uit Den Haag niet redden., maar omdat zulke debatten om de gunst van de kiezers voor de gemeenteraden niet meer van deze tijd zijn.

Ans Hartnagel
Fractievoorzitter en lijsttrekker van Leefbaar Capelle
(Gelezen in VNG Magazine 4/5)

Mening Cromstrijen'98:
Droevig zoals de lokale partijen compleet genegeerd worden.

Terug naar actueel